Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej
Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów, osób z zewnątrz i pracowników Zespołu Szkół Ponadpodstawowych.
Postanowienia ogólne
§1
- Stołówka szkolna została zorganizowana w ramach realizacji zadań opiekuńczych szkoły, w tym wspierania prawidłowego rozwoju ucznia.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.
- Stołówka szkolna zapewnia wydawanie posiłku w formie gorących obiadów dwudaniowych, śniadań, podwieczorków i kolacji.
- Stołówka szkolna jest czynna w godzinach od 6:15 do 19:15 w każdy dzień zajęć dydaktyczno-wychowawczych.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników szkoły, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemem HACCP.
- Posiłki są przygotowywane w oparciu o środki spożywcze spełniające wymagania Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do tej Ustawy.
- Stołówka szkolna nie wydaje posiłków niespełniających norm i wymagań określonych przepisami, o których mowa w ust. 6.
Wydawanie posiłków
§2
- Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy stołówki szkolnej.
- Posiłki wydawane są na podstawie listy uczniów, których rodzice dokonali zgłoszenia , o którym mowa w §5, listy uczniów zwolnionych z opłat, a także listy uczniów korzystających z posiłków finansowanych w ramach pomocy społecznej lub realizowanych programów pomocowych. Za przygotowanie list osób uprawnionych do wydania posiłku odpowiada intendent.
- Posiłki wydawane są w godzinach otwarcia stołówki w trakcie przerw pomiędzy zajęciami lekcyjnymi.
- Uczniowie będący przed zajęciami lub po ich zakończeniu mogą korzystać z obiadów poza wymienionymi przerwami, jednakże wyłącznie w godzinach pracy stołówki.
- W przypadku zgłoszonych jednodniowych wyjazdów na wycieczki, wyjść do kina, na basen itp. Obiad wydaje się w godzinach ustalonych wcześniej z kierownikiem internatu.
- W przypadku nie korzystania z obiadów z powodu wyjazdu zorganizowanego (np. wycieczki, zawody sportowe) wychowawca klasy lub opiekun wycieczki zgłaszają nieobecność grupy intendentowi, nie później niż dwa dni przed planowaną nieobecnością, wraz z listą uczniów korzystających z obiadów.
- Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
§3
Szkoła nie wydaje i nie prowadzi sprzedaży obiadów na wynos.§4
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:- uczniowie szkoły,
- nauczyciele oraz pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualne – za zgodą Dyrektora Szkoły.
§5
- Wszelkie inne kwestie związane z wydawaniem posiłków należy zgłosić intendentowi w sekretariacie dla uczniów lub telefonicznie po numerem 65 5180 027.
- Rezygnację korzystania z posiłków wydawanych przez stołówkę szkolną rodzice lub opiekunowie prawni składają intendentowi pisemnie, z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem.
§6
Informacje dotyczące jadłospisu podawane są na cały tydzień w każdy roboczy dzień tygodnia na tablicy znajdującej się w stołówce szkolnej oraz na stronie internetowej szkoły.Wysokość odpłatności za posiłki wydawane w szkolnej stołówce
§7
- Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne, z zastrzeżeniem, że Dyrektor Szkoły, na mocy udzielonego mu upoważnienia przez organ prowadzący, ma możliwość dokonywania całkowitych lub częściowych zwolnień z odpłatności za posiłki wydawane w stołówce szkolnej.
- Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne, z zastrzeżeniem, że Dyrektor Szkoły, na mocy udzielonego mu upoważnienia przez organ prowadzący, ma możliwość dokonywania całkowitych lub częściowych zwolnień z odpłatności za posiłki wydawane w stołówce szkolnej.
- Nieodpłatnie mogą również korzystać z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej osoby zakwalifikowane do realizowanych przez szkołę programów ,np. programów rządowych, tj. pomoc państwa w zakresie dożywiania.
- Opłata za korzystanie z posiłku przez uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt żywności i obejmuje tzw. wsad do kotła.
- Opłata za korzystnie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej dla nauczycieli i pracowników szkoły kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt przygotowania posiłku, uwzględniający również koszt wynagrodzenia pracowników stołówki i koszt utrzymania stołówki.
§8
- Opłaty za korzystanie z posiłków dla pracowników szkoły i zgrupowań ustala się kwartalnie.
- Opłata za korzystanie z posiłków wydawanych uczniom wynosi 13 zł za całodzienne wyżywienie, a dla pozostałych osób ulega zmianie co kwartał.
- Opłatę za wydawane posiłki dla młodzieży będącej w internacie wpłacać można na rachunek bankowy nr 30 1090 1274 0000 0001 5776 8517, do piętnastego dnia każdego miesiąca, za dany miesiąc określając w tytule przelewu imię i nazwisko ucznia.
- Pracownicy szkoły i uczniowie nie będący w internacie mogą wnosić opłatę za wyżywienie na rachunek bankowy w terminie do 15 dnia danego miesiąca, z wyjątkiem miesiąca grudnia, gdzie należy uregulować opłatę do 30.
Zasady zachowania się na stołówce szkolnej
§9
Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:
- zachowania czystości, a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,
- kulturalnego spożywania posiłku,
- zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,
- kulturalnego odnoszenia się do rówieśników i personelu kuchni i stołówki,
- odnoszenia naczyń po spożyciu posiłku w wyznaczone miejsce,
- używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.
§10
Zabrania się w stołówce szkolnej:- pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców i prawnych opiekunów dzieci,
- wnoszenia na stołówkę własnych naczyń, sztućców i własnych środków spożywczych,
- popychania, szarpania, biegania,
- niszczenia mienia stołówki,
- korzystania z urządzeń elektronicznych, takich jak np. telefony, tablety, laptopy.