.:: LEGUMES – warzywa ::. |
aneth m. | koperek | |
asperge f. | szparag | |
aubergine f. | bakłażan | |
betterave f. | burak | |
brocoli m. | brokuł | |
carotte f. | marchewka | |
célerie m. | seler | |
champignon m. | grzyb | |
cèpe m. | borowik | |
champignon de Paris m. | pieczarka | |
girole f. | kurka | |
truffe f. | trufla | |
chou m. | kapusta | |
chou-fleur m. | kalafior | |
choux de Bruxelles m. | brukselka | |
concombre m. | ogórek | |
courge f. | dynia | |
courgette f. | cukinia, kabaczek | |
cresson m. | rzeżucha | |
endive f. | cykoria | |
épinard m. | szpinak | |
*haricot m. | fasolka | |
*haricots-verts m. | fasolka szparagowa | |
maïs m. | kukurydza | |
oignon m. | cebula | |
persil m. | pietruszka | |
poireau m. | por | |
poivron m. | papryka | |
pomne de terre f. | ziemniak | |
radis m. | rzodkiew | |
raifort f. | chrzan | |
tomate f. | pomidor |
.:: FRUITS – owoce ::. |
abricot m. | morela | |
airelle f. rouge | borówka czerwona | |
airelle f. noire | borówka czarna (jagoda) | |
ananas m. | ananas | |
banane f. | banan | |
cassis m. | czarna porzeczka | |
cerise f. | czereśnia; wiśnia (słodka) | |
citron m. | cytryna | |
datte f. | daktyl | |
fraise f. | truskawka | |
fraise f. des bois | poziomka | |
framboise f. | malina | |
grenade f. | granat | |
griotte f. | wiśnia kwaśna | |
groseille f. blanche | biała porzeczka | |
groseille f. rouge | czerwona porzeczka | |
kiwi m. | kiwi | |
melon m. | melon | |
myrtille f. | jagoda (borówka czarna) | |
orange f. | pomarańcza | |
pamplemousse f. | grejpfrut | |
pastèque f. | arbuz | |
pêche f. | brzoskwinia | |
poire f. | gruszka | |
pomme f. | jabłko | |
prune f. | śliwka | |
quetsche f. | śliwka węgierka | |
raisins m. | winogrona |
.:: POISSONS – ryby ::. |
anguille f. | węgorz | |
brochet m. | szczupak | |
carpe f. | karp | |
esturgeon m. | jesiotr | |
flétan m. | halibut | |
hareng m. | śledź | |
limande f. | flądra | |
lotte f. | miętus | |
morue f. | dorsz | |
saumon m. | łosoś | |
sole f. | sola | |
thon m. | tuńczyk | |
truîte f. | pstrąg |
.:: FRUITS DE MER – owoce morza ::. |
crabe m. | krab | |
crevette f. | krewetka | |
écrevisse f. | rak | |
encornet m. | kałamarnica | |
homard m. | homar | |
huître f. | ostryga | |
langouste f. | langusta | |
moule f. | małż |
.:: CHARCUTERIE – wędliny ::. |
bacon m. | polędwica | |
jambon m. | szynka | |
saucisse f. | kiełbasa | |
pâté m. | pasztet |
.:: VIANDE – mięso ::. |
agneau m. | jagnięcina | |
boeuf m. | wołowina | |
cheval m. | konina | |
gibier m. | dziczyzna | |
biche f. | sarna | |
cerf m. | jeleń | |
lapin m. | królik | |
lièvre m. | zając | |
sanglier m. | dzik | |
mouton m. | baranina | |
porc m. | wieprzowina | |
veau m. | cielęcina | |
volaille f. | drób | |
canard m. | kaczka | |
dinde f. | indyczka | |
dindon m. | indyk | |
oie f. | gęś | |
pintade f. | perliczka | |
poule f. | kura | |
poulet m. | kurczak | |
la brochette de .... | szaszłyk z.... | |
la côte de .... | kotlet z .... | |
la côtelette de .... | kotlet z.... | |
l'escalope f. de .... | sznycel z.... | |
le rôti de ... | pieczeń z... | |
le foie de ..... | wątróbka z... |
.:: EPICES ET HERBES – przyprawy i zioła ::. |
ail m. | czosnek | |
aneth m. | koperek | |
cannelle f. | cynamon | |
huile f. | olej | |
menthe f. | mięta | |
marjolaine f. | majeranek | |
paprika m. | ostra papryka | |
persil m. | pietruszka | |
poivre m. | pieprz | |
sel m. | sól | |
thym m. | tymianek | |
vanille f. | wanilia |
.:: CONDIMENTS – przyprawy, dodatki ::. |
champignons m. marinés | marynowane grzybki | |
cornichon m. | korniszon | |
cornichons m. au sel | ogórki kiszone | |
ketchup m. | keczup | |
mayonnaise f. | majonez | |
moutarde f. | musztarda | |
olive f. | oliwka | |
verte | zielona | |
noire | czarna | |
raifort m. | chrzan | |
paprika m. | ostra papryka | |
poivre m. | pieprz | |
sel m. | sól | |
sucre m. | cukier |
.:: PAIN – pieczywo ::. |
baguette f. | bagietka | |
croissant m. | słodki rogalik | |
pain m. | chleb | |
petit-pain m. | bułka | |
.:: LAITAGES / CEREALES– produkty mleczne / zbożowe ::. |
produits m. laitiers | produkty mleczne | |
beurre m. | masło | |
crème f. | śmietana | |
lait m. | mleko | |
caillé | zsiadłe | |
condensé | skondensowane | |
en poudre | w proszku | |
pasteurisé | pasteryzowane | |
écrémé | odtłuszczone | |
UHT (longue conservation) | UHT (o przedłużonej trwałości) | |
yaourt m. | jogurt | |
céréales f. | zboża | |
avoine f. | owies | |
blé m. | zboże, pszenica | |
blé m. noir | gryka | |
froment m. | pszenica | |
maïs m. | kukurydza | |
millet m. | proso | |
orge m. | jęczmień | |
seigle m. | żyto | |
semoule f. | kasza manna | |
riz m. | ryż |
.:: FROMAGES – sery ::. |
fromage m. blanc | biały ser | |
fromage m. de brebis | ser z owczego mleka | |
Roquefort m. | ||
fromage de chèvre | ser z koziego mleka | |
fromage de vache | ser z krowiego mleka | |
Camembert m. | ||
Brie m. | ||
Gruyere m. |
.:: BOISSONS – napoje ::. |
café m. | kawa | |
eau f. | woda | |
non gazeuse | niegazowana | |
gazeuse | gazowana | |
minérale | mineralna | |
de source naturelle | ze źródła naturalnego | |
jus m. | sok | |
de fruits | owocowy | |
d'oranges | pomarańczowy | |
de pommes | jabłkowy | |
lait m. | mleko | |
limonade f. | lemoniada | |
thé m. | herbata | |
tisane f. | herbatka ziołowa |
.:: ALCOOLS – alkohole ::. |
bière f. | piwo | |
champagne m. | szampan | |
cidre m. | jabłecznik | |
pastis m. | anyżówka | |
vin m. | wino | |
rouge | czerwone | |
blanc | białe | |
rosé | różowe | |
vodka f. | wódka |
.:: SUCRERIES (FRIANDISES) / GATEAUX – słodycze (łakocie) / ciasta ::. |
baba m. au rhum | babka z rumem | |
beignet m. | pączek | |
bonbon m. | cukierek | |
chocolat m. | czekolada | |
chou m. à la crème | ptyś | |
crêpe f. | naleśnik | |
éclair m. | eklerka | |
à la vanille | waniliowa | |
au café | kawowa | |
au chocolat | czekoladowa | |
gâteau m. | ciasto, placek | |
gâteau m. au pavot | makowiec | |
glace f. | lody | |
à la vanille | waniliowe | |
au café | kawowe | |
au chocolat | czekoladowe | |
à la fraise | truskawkowe | |
au melon | melonowe | |
meringue f. | beza | |
petit gâteau m. | ciastko | |
tarte f. | placek, tarta | |
aux pommes | z jabłkami | |
aux prunes | ze śliwkami |
.:: ADJECTIFS DE LA CUISINE – "kuchenne" przymiotniki ::. |
amer (amère) | gorzki (gorzka) | |
bon (bonne) | dobry (dobra) | |
chaud(e) | ciepły(-a) | |
cru(e) | surowy(-a) | |
cuit(e) | gotowany(-a)/smażony(-a) | |
doux (douce) | słodki (słodka) | |
dur(e) | twardy(-a) | |
fin(e) | delikatny(-a) | |
frais (fraîche) | świeży (świeża) | |
frit(e) | smażony(-a) | |
froid(e) | zimny (-a) | |
fumé(e) | wędzony(-a) | |
gras (grasse) | tłusty (tłusta) | |
grillé(e) | pieczony(-a) na grillu | |
maigre | chudy(-a) | |
mariné(e) | marynowany(-a) | |
mauvais(e) | zły(-a), niedobry(-a) | |
mou (molle) | miękki(-a) | |
pané(e) | panierowany(-a) | |
pauvre | ubogi(-a) | |
revenu(e) | przysmażany(-a) | |
riche en | bogaty (-a) w | |
séché(e) | suszony(-a) | |
sucré(e) | słodki (-a) | |
salé(e) | solony (-a) | |
tendre | delikatny(-a) | |
tiède | letni(-a) |
.:: VERBES "GASTRONOMIQUES" – "gastronomiczne" |
abaisser | rozwałkować | |
absorber | wchłaniać | |
acommoder | przyrządzić potrawę | |
accompager de | podawać z | |
agiter | wstrząsnąć | |
aplatir | rozbić (mięso) | |
arômatiser | aromatyzować | |
assaisonner | przyprawić | |
badigeoner de | posmarować | |
battre | bić, ubijać | |
beurrer | posmarować masłem | |
bouillir | gotować | |
braiser | dusić | |
brosser | szorować | |
brûler | spalić, przypalić | |
casser | rozbić | |
chauffer | podgrzać | |
condimenter | przyprawić (ziołami) | |
couper | kroić, siekać | |
grossierement | grubo | |
menu | drobno | |
en dés | w kostkę | |
en rondelles | w plasterki | |
cuire | gotować, piec, smażyć | |
à la vapeur | na parze | |
à l'étouffée | dusić | |
au four | w piekarniku | |
cuisiner | gotować, szykować jedzenie | |
débarasser | sprzątać ze stołu | |
décongeler | rozmrozić | |
décorer | dekorować | |
déguster | degustować, próbować | |
déjeuner | jeść obiad | |
digérer | trawić | |
dîner | jeść kolację | |
dresser | przyrządzić, przygotować, rozłożyć | |
dorer | przyrumienić | |
égoutter | osączyć | |
émietter | rozdrobnić | |
épaissir | zagęścić | |
éplucher | obierać | |
étuver | dusić (mięso) | |
évaporer | odparować | |
farcir | faszerować | |
fariner | posypac mąka | |
fondre | rozpuścić | |
fouetter | ubijać | |
fourrer | nadziewać | |
frire | smażyć | |
fumer | wędzić | |
graisser | posmarować tłuszczem | |
gratiner | zapiekać | |
griller | piec na ruszcie | |
goûter | próbować | |
hacher | siekać | |
huiler | posmarować olejem | |
infuser | zaparzyć | |
malaxer | mieszać, wymieszać | |
manger | jeść | |
mélanger | mieszać, wymieszać | |
mesurer | mierzyć | |
mijoter | gotować na małym ogniu | |
nourrir | karmić, żywić | |
paner | panierować | |
partager | podzielić | |
peler | obrać ze skóry | |
persiller | posypać siekaną natką | |
poeler | smażyć na patelni | |
poivrer | popieprzyć | |
pourrir | psuć się | |
préparer | przygotować | |
presser | wycisnąć | |
râper | trzeć na tarce | |
réchauffer | podgrzać, odgrzać | |
refroidir | schłodzić, ostudzić | |
rôtir | upiec | |
saler | solić | |
saucer | polać sosem | |
saupoudrer | posypać | |
sécher | wysuszyć | |
secouer | potrząsnąć | |
servir | podawać | |
vaporiser | odparować | |
verser | nalać, wlać |
.:: OÙ EST-CE QU' ON FAIT DES COURSES? |
à la boucherie (chez le boucher) | w sklepie mięsnym (u rzeźnika) | |
à la boulangerie (chez le boulanger) | w piekarni | |
à la crémerie | w sklepie z nabiałem | |
à l'épicerie (chez l'épicier) | w sklepie spożywczym | |
à la pâtisserie (chez le pâticier) | w cukierni | |
chez le marchand des légumes et des fruits | w sklepie warzywno-owocowym | |
au marché | na targu | |
au supermarché | w markecie (à Auchan, à Géant, à Carrefour, à Casino, à Champion, à Leclerc, à Intermarche) |
.:: REPAS – posiłki ::. |
petit déjeuner m. | śniadanie |
déjeuner m. | obiad (we Francji spożywany w południe między 1200 a 1500) |
goûter m. | podwieczorek |
dîner m. | kolacja (wieczorny ciepły posiłek); (w Belgii, Kanadzie, Szwajcarii) obiad |
souper m. | kolacja (o późnej porze, np. po teatrze) |
prendre le petit déjeuner (petit-déjeuner) | jeść śniadanie |
déjeuner | jeść obiad |
dîner | jeść kolację (w Belgii, Kanadzie, Szwajcarii jeść obiad) |
.:: QUELQUES PLATS FRANÇAIS – kilka francuskich potraw ::. |
Entrées / Hors d'ouvres | przekąski |
• assiette de crudités | talerz surówek |
• carpe en gelée | karp w galarecie |
• oeufs à la mayonnaise | jajka w majonezie |
• hareng à l'huile | śledź w oleju |
• macédoine de légumes | sałatka z warzyw |
• moules aux tomates | małże w pomidorach |
• salade de thon | sałatka z tuńczyka |
• salade russe | sałatka z gotowanych warzyw z majonezem |
• saumon fumé | wędzony łosoś |
• soupe aux oignons | zupa cebulowa |
Plat principal | danie główne |
• brochettes de porc et des frites | szaszłyki wieprzowe z frytkami |
• canard aux pommes | kaczka w jabłkach |
• escalope de veau panée au riz | sznycel cielęcy panierowany z ryżem |
• homard à la crème fraîche | homar w śmietanie |
• rôti de boeuf avec des haricots | pieczeń wołowa z fasolką szparagową |
• tomates farcies | faszerowane pomidory |
Fromages | sery |
• fromage de brebis | ser z owczego mleka |
• fromages de chèvre | ser z koziego mleka |
• fromage de vache | ser z krowiego mleka |
• Roquefort | |
• Camembert | |
Desserts | desery |
• café au lait | kawa z mlekiem |
• crêpe au chocolat | naleśnik z czekoladą |
• fruit(s) | owoce |
• glace(s) | lody |
• macédoine de fruits | sałatka owocowa |
• sorbet | sorbet (lody owocowe bez mleka) |
• tarte aux pommes | placek z jabłkami |
• thé | herbata |
mgr Hanna Kurasińska