wstecz wstecz

Dictionnaire gastronomique français – polonais

f. – rodzaj żeński    m. – rodzaj męski    pl. – liczba mnoga

Ćwiczenia ze słówek

do góry

.:: LEGUMES – warzywa ::.

aneth m.koperek
asperge f.szparag
aubergine f.bakłażan
betterave f.burak
brocoli m.brokuł
carotte f.marchewka
célerie m.seler
champignon m.grzyb
cèpe m.borowik
champignon de Paris m.pieczarka
girole f.kurka
truffe f.trufla
chou m.kapusta
chou-fleur m.kalafior
choux de Bruxelles m.brukselka
concombre m.ogórek
courge f.dynia
courgette f.cukinia, kabaczek
cresson m.rzeżucha
endive f.cykoria
épinard m.szpinak
*haricot m.fasolka
*haricots-verts m.fasolka szparagowa
maïs m.kukurydza
oignon m.cebula
persil m.pietruszka
poireau m.por
poivron m.papryka
pomne de terre f.ziemniak
radis m.rzodkiew
raifort f.chrzan
tomate f.pomidor
do góry

.:: FRUITS – owoce ::.

abricot m.morela
airelle f. rougeborówka czerwona
airelle f. noireborówka czarna (jagoda)
ananas m.ananas
banane f.banan
cassis m.czarna porzeczka
cerise f.czereśnia; wiśnia (słodka)
citron m.cytryna
datte f.daktyl
fraise f.truskawka
fraise f. des boispoziomka
framboise f.malina
grenade f.granat
griotte f.wiśnia kwaśna
groseille f. blanchebiała porzeczka
groseille f. rougeczerwona porzeczka
kiwi m.kiwi
melon m.melon
myrtille f.jagoda (borówka czarna)
orange f.pomarańcza
pamplemousse f.grejpfrut
pastèque f.arbuz
pêche f.brzoskwinia
poire f.gruszka
pomme f.jabłko
prune f.śliwka
quetsche f.śliwka węgierka
raisins m.winogrona
do góry

.:: POISSONS – ryby ::.

anguille f.węgorz
brochet m.szczupak
carpe f.karp
esturgeon m.jesiotr
flétan m.halibut
hareng m.śledź
limande f.flądra
lotte f.miętus
morue f.dorsz
saumon m.łosoś
sole f.sola
thon m.tuńczyk
truîte f.pstrąg
do góry

.:: FRUITS DE MER – owoce morza ::.

crabe m.krab
crevette f.krewetka
écrevisse f.rak
encornet m.kałamarnica
homard m.homar
huître f.ostryga
langouste f.langusta
moule f.małż
do góry

.:: CHARCUTERIE – wędliny ::.

bacon m.polędwica
jambon m.szynka
saucisse f.kiełbasa
pâté m.pasztet
do góry

.:: VIANDE – mięso ::.

agneau m.jagnięcina
boeuf m.wołowina
cheval m.konina
gibier m.dziczyzna
biche f.sarna
cerf m.jeleń
lapin m.królik
lièvre m.zając
sanglier m.dzik
mouton m.baranina
porc m.wieprzowina
veau m.cielęcina
volaille f.drób
canard m.kaczka
dinde f.indyczka
dindon m.indyk
oie f.gęś
pintade f.perliczka
poule f.kura
poulet m.kurczak
la brochette de ....szaszłyk z....
la côte de ....kotlet z ....
la côtelette de ....kotlet z....
l'escalope f. de ....sznycel z....
le rôti de ...pieczeń z...
le foie de .....wątróbka z...
do góry

.:: EPICES ET HERBES – przyprawy i zioła ::.

ail m.czosnek
aneth m.koperek
cannelle f.cynamon
huile f.olej
menthe f.mięta
marjolaine f.majeranek
paprika m.ostra papryka
persil m.pietruszka
poivre m.pieprz
sel m.sól
thym m.tymianek
vanille f.wanilia
do góry

.:: CONDIMENTS – przyprawy, dodatki ::.

champignons m. marinésmarynowane grzybki
cornichon m.korniszon
cornichons m. au selogórki kiszone
ketchup m.keczup
mayonnaise f.majonez
moutarde f.musztarda
olive f.oliwka
  vertezielona
  noireczarna
raifort m.chrzan
paprika m.ostra papryka
poivre m.pieprz
sel m.sól
sucre m.cukier
do góry

.:: PAIN – pieczywo ::.

baguette f.bagietka
croissant m.słodki rogalik
pain m.chleb
petit-pain m.bułka
  
do góry

.:: LAITAGES / CEREALES– produkty mleczne / zbożowe ::.

produits m. laitiersprodukty mleczne
beurre m.masło
crème f.śmietana
lait m.mleko
  caillézsiadłe
  condenséskondensowane
  en poudrew proszku
  pasteurisépasteryzowane
  écréméodtłuszczone
  UHT (longue conservation)UHT (o przedłużonej trwałości)
yaourt m.jogurt
céréales f.zboża
avoine f.owies
blé m.zboże, pszenica
blé m. noirgryka
froment m.pszenica
maïs m.kukurydza
millet m.proso
orge m.jęczmień
seigle m.żyto
semoule f.kasza manna
riz m.ryż
do góry

.:: FROMAGES – sery ::.

fromage m. blancbiały ser
fromage m. de brebisser z owczego mleka
  Roquefort m. 
fromage de chèvreser z koziego mleka
fromage de vacheser z krowiego mleka
  Camembert m. 
  Brie m. 
  Gruyere m. 
do góry

.:: BOISSONS – napoje ::.

café m.kawa
eau f.woda
  non gazeuseniegazowana
  gazeusegazowana
  minéralemineralna
  de source naturelleze źródła naturalnego
jus m.sok
  de fruitsowocowy
  d'orangespomarańczowy
  de pommesjabłkowy
lait m.mleko
limonade f.lemoniada
thé m.herbata
tisane f.herbatka ziołowa
do góry

.:: ALCOOLS – alkohole ::.

bière f.piwo
champagne m.szampan
cidre m.jabłecznik
pastis m.anyżówka
vin m.wino
  rougeczerwone
  blancbiałe
  roséróżowe
vodka f.wódka
do góry

.:: SUCRERIES (FRIANDISES) / GATEAUX – słodycze (łakocie) / ciasta ::.

baba m. au rhumbabka z rumem
beignet m.pączek
bonbon m.cukierek
chocolat m.czekolada
chou m. à la crèmeptyś
crêpe f.naleśnik
éclair m.eklerka
  à la vanillewaniliowa
  au cafékawowa
  au chocolatczekoladowa
gâteau m.ciasto, placek
gâteau m. au pavotmakowiec
glace f.lody
  à la vanillewaniliowe
  au cafékawowe
  au chocolatczekoladowe
  à la fraisetruskawkowe
  au melonmelonowe
meringue f.beza
petit gâteau m.ciastko
tarte f.placek, tarta
  aux pommesz jabłkami
  aux prunesze śliwkami
do góry

.:: ADJECTIFS DE LA CUISINE – "kuchenne" przymiotniki ::.

amer (amère)gorzki (gorzka)
bon (bonne)dobry (dobra)
chaud(e)ciepły(-a)
cru(e)surowy(-a)
cuit(e)gotowany(-a)/smażony(-a)
doux (douce)słodki (słodka)
dur(e)twardy(-a)
fin(e)delikatny(-a)
frais (fraîche)świeży (świeża)
frit(e)smażony(-a)
froid(e)zimny (-a)
fumé(e)wędzony(-a)
gras (grasse)tłusty (tłusta)
grillé(e)pieczony(-a) na grillu
maigrechudy(-a)
mariné(e)marynowany(-a)
mauvais(e)zły(-a), niedobry(-a)
mou (molle)miękki(-a)
pané(e)panierowany(-a)
pauvreubogi(-a)
revenu(e)przysmażany(-a)
riche enbogaty (-a) w
séché(e)suszony(-a)
sucré(e)słodki (-a)
salé(e)solony (-a)
tendredelikatny(-a)
tièdeletni(-a)
do góry

.:: VERBES "GASTRONOMIQUES" – "gastronomiczne"
czasowniki ::.

abaisserrozwałkować
absorberwchłaniać
acommoderprzyrządzić potrawę
accompager depodawać z
agiterwstrząsnąć
aplatirrozbić (mięso)
arômatiseraromatyzować
assaisonnerprzyprawić
badigeoner deposmarować
battrebić, ubijać
beurrerposmarować masłem
bouillirgotować
braiserdusić
brosserszorować
brûlerspalić, przypalić
casserrozbić
chaufferpodgrzać
condimenterprzyprawić (ziołami)
couperkroić, siekać
grossierementgrubo
menudrobno
en désw kostkę
en rondellesw plasterki
cuiregotować, piec, smażyć
à la vapeurna parze
à l'étoufféedusić
au fourw piekarniku
cuisinergotować, szykować jedzenie
débarassersprzątać ze stołu
décongelerrozmrozić
décorerdekorować
dégusterdegustować, próbować
déjeunerjeść obiad
digérertrawić
dînerjeść kolację
dresserprzyrządzić, przygotować, rozłożyć
dorerprzyrumienić
égoutterosączyć
émietterrozdrobnić
épaissirzagęścić
éplucherobierać
étuverdusić (mięso)
évaporerodparować
farcirfaszerować
farinerposypac mąka
fondrerozpuścić
fouetterubijać
fourrernadziewać
friresmażyć
fumerwędzić
graisserposmarować tłuszczem
gratinerzapiekać
grillerpiec na ruszcie
goûterpróbować
hachersiekać
huilerposmarować olejem
infuserzaparzyć
malaxermieszać, wymieszać
mangerjeść
mélangermieszać, wymieszać
mesurermierzyć
mijotergotować na małym ogniu
nourrirkarmić, żywić
panerpanierować
partagerpodzielić
pelerobrać ze skóry
persillerposypać siekaną natką
poelersmażyć na patelni
poivrerpopieprzyć
pourrirpsuć się
préparerprzygotować
presserwycisnąć
râpertrzeć na tarce
réchaufferpodgrzać, odgrzać
refroidirschłodzić, ostudzić
rôtirupiec
salersolić
saucerpolać sosem
saupoudrerposypać
sécherwysuszyć
secouerpotrząsnąć
servirpodawać
vaporiserodparować
versernalać, wlać
do góry

.:: OÙ EST-CE QU' ON FAIT DES COURSES?
– Gdzie robi się zakupy? ::.

à la boucherie (chez le boucher)w sklepie mięsnym (u rzeźnika)
à la boulangerie (chez le boulanger)w piekarni
à la crémeriew sklepie z nabiałem
à l'épicerie (chez l'épicier)w sklepie spożywczym
à la pâtisserie (chez le pâticier)w cukierni
chez le marchand des légumes et des fruitsw sklepie warzywno-owocowym
au marchéna targu
au supermarchéw markecie (à Auchan, à Géant, à Carrefour, à Casino, à Champion, à Leclerc, à Intermarche)
do góry

.:: REPAS – posiłki ::.

petit déjeuner m.śniadanie
déjeuner m.obiad (we Francji spożywany w południe między 1200 a 1500)
goûter m.podwieczorek
dîner m.kolacja (wieczorny ciepły posiłek); (w Belgii, Kanadzie, Szwajcarii) obiad
souper m.kolacja (o późnej porze, np. po teatrze)
prendre le petit déjeuner (petit-déjeuner)jeść śniadanie
déjeunerjeść obiad
dînerjeść kolację (w Belgii, Kanadzie, Szwajcarii jeść obiad)
do góry

.:: QUELQUES PLATS FRANÇAIS – kilka francuskich potraw ::.

Entrées / Hors d'ouvresprzekąski
• assiette de cruditéstalerz surówek
• carpe en geléekarp w galarecie
• oeufs à la mayonnaisejajka w majonezie
• hareng à l'huileśledź w oleju
• macédoine de légumessałatka z warzyw
• moules aux tomatesmałże w pomidorach
• salade de thonsałatka z tuńczyka
• salade russesałatka z gotowanych warzyw z majonezem
• saumon fuméwędzony łosoś
• soupe aux oignonszupa cebulowa
Plat principaldanie główne
• brochettes de porc et des fritesszaszłyki wieprzowe z frytkami
• canard aux pommeskaczka w jabłkach
• escalope de veau panée au rizsznycel cielęcy panierowany z ryżem
• homard à la crème fraîchehomar w śmietanie
• rôti de boeuf avec des haricotspieczeń wołowa z fasolką szparagową
• tomates farciesfaszerowane pomidory
Fromagessery
• fromage de brebisser z owczego mleka
• fromages de chèvreser z koziego mleka
• fromage de vacheser z krowiego mleka
• Roquefort 
• Camembert 
Dessertsdesery
• café au laitkawa z mlekiem
• crêpe au chocolatnaleśnik z czekoladą
• fruit(s)owoce
• glace(s)lody
• macédoine de fruitssałatka owocowa
• sorbetsorbet (lody owocowe bez mleka)
• tarte aux pommesplacek z jabłkami
• théherbata
do góry

mgr Hanna Kurasińska